Od wiosny do późnego lata trwa sezon na figi. Wykorzystaj ten smaczny owoc i upiecz figową focaccię. Focaccia to pyszny rodzaj włoskiego płaskiego chleba porównywany czasem do grubego ciasta pizzy.
Przepis na 6 do 8 porcji
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki:
- 250 g ekologicznej mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy z oliwek + 30 ml
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
- świeży rozmaryn
- 1 garść orzeszków piniowych
- 3 duże figi
Sposób przygotowania:
1. Wsyp mąkę do dużej miski, zrób dołek i dodaj świeże drożdże. Wlej odrobinę ciepłej wody (nie gorącej). Odstaw na 5 minut. Następnie dodaj sól i 50 ml oliwy z oliwek. Wyrabiaj przez 15 minut, odstaw na 10 minut, a następnie ponownie wyrabiaj przez 10 minut. Ciasto powinno być trochę lepkie. Jeśli ciasto nie jest gładkie, to dalej je wyrabiaj.
2. Obficie naoliw blachę, następnie wyłóż ciasto na blachę i rozwałkuj je, aby pokryło całą powierzchnię blachy. Na wierzchu połóż naoliwiony papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 1-2 godzin (wcześniej nagrzanego do 50°C), aby urosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjmij ciasto z piekarnika, widelcem zrób dziurki i ułóż na nich pokrojone na grubość 1 cm figi. Posyp rozmarynem, orzeszkami piniowymi, odrobiną soli. Posmaruj obficie oliwą z oliwek.
3. Rozgrzej piekarnik do 190°C i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu, ponownie posmaruj oliwą z oliwek.
Smacznego!