Co powiesz na pyszne chrupiące ciasto z brzoskwiniami? To świetny przepis do zrobienia latem jako przekąska lub deser.
Przepis na 6 do 8 porcji
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 30 g cukru trzcinowego
- 1 żółtko
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- W razie potrzeby odrobina wody
Masa:
- 4 do 6 brzoskwiń
- 100 g mąki migdałowej
- 50 g świeżego sera ricotta
- 1 całe jajko + 1 białko
- Sok z cytryny
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- 50 g masła
- 4 łyżki stołowe miodu
- Szczypta soli
- 2 łyżki stołowe pokrojonych migdałów
Przygotowanie
1. Przygotuj ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, wyrabiaj ręcznie przez około 10 minut. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto cienko na blasze (3 milimetry grubości). Dzięki temu szybciej się upiecze i będzie bardziej chrupiące.
2. Umyj i osusz brzoskwinie. Pokrój je na ćwiartki. W małym rondelku wymieszaj masło z miodem i tymiankiem. Podgrzewaj krótko, aż masa będzie gładka. Wylej do miski i pozostaw na 10 min.
3. Wymieszaj ser ricotta z mąką migdałową i jajkiem. Rozprowadź powstałą masę na cieście, pozostawiając 3 cm dookoła puste. Na masie ułóż brzoskwinie na wzór róży. Na wierzchu polej masą z miodu i masła. Złóż brzegi ciasta. Posyp pokrojonymi migdałami.
4. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Spróbuj zaraz po wyjęciu z piekarnika!