Latem upały i wilgoć sprzyjają rozprzestrzenianiu się chorób w ogrodzie warzywnym, sadzie i ogrodzie ozdobnym. Najlepszym sposobem walki z chorobami jest zapobieganie im, dlatego ważne jest, aby je przewidywać, oferując roślinom najlepsze warunki wzrostu, ale także wiedzieć, jak je diagnozować, aby lepiej ukierunkować zabiegi.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Choroby, które latem szaleją w ogrodzie, takie jak mączniak rzekomy, szara pleśń czy mączniak prawdziwy, są wywoływane przez mikro grzyby. Proste działania zapobiegawcze ograniczą szkody, ponieważ raz zidentyfikowane choroby są trudne do zwalczenia.
Działania zapobiegawcze:
- Roślina w złej kondycji jest bardziej wrażliwa na choroby i pasożyty. Stres hydrologiczny, nieodpowiednie podłoże, zbyt wąskie nasadzenia, a nawet niedobór lub nadmiar składników odżywczych mogą sprawić, że rośliny będą bardziej wrażliwe. Sprawdź warunki uprawy, aby skorygować parametry.
- Sadź certyfikowane odmiany odporne, takie jak, pomidory, papryka czy melony, które zaliczają się do niepodatnych na najczęściej występujące infekcje. W przypadku róż, warto skierować uwagę na odmiany z certyfikatem ADR.
- Mikro grzyby wywołujące choroby kryptogamiczne potrzebują wilgoci do rozwoju. Podlewanie powinno odbywać się tylko u podnóża roślin, a nie na liściach.
- Wykładanie ściółką gleby chroni rośliny dyniowate, pomidory i truskawki przed patogenami bytującymi w ziemi. Należy pamiętać, że wiele chorób leży uśpionych w glebie.
- Stosuj naturalne roztwory roślinne, aby zapobiec chorobom i pasożytom. Odwary z czosnku i przeciery ze skrzypu są najskuteczniejsze w zapobieganiu chorobom kryptogamicznym. Wyciąg z pokrzywy wykorzystasz do wzmocnienia roślin.
- Porażone części wycinamy i palimy, pamiętając o dezynfekcji ostrzy sekatorów pomiędzy każdą rośliną, aby nie rozprzestrzeniać chorób.
- Nigdy nie zostawiaj chorych liści ani owoców do zgnicia na ziemi.
- W sadzie usuń wszystkie chore owoce i nie pozwól, aby owoce mumifikowały się na drzewie, ponieważ są one prawdziwym rezerwuarem chorób.
Rozpoznaj główne choroby, aby lepiej ukierunkować zabiegi
- Mączniak prawdziwy – można go rozpoznać po mączystym, białym nalocie. Choroba rozwija się podczas wilgotnej pogody i wzrostu temperatury. Jest obecna na dyniach, cukiniach, ogórkach, różach i truskawkach.
- Mączniak rzekomy – charakterystyczne dla niego są brązowe plamy na liściach i czasami lekki białawy nalot na spodniej stronie liścia. Choroba rozprzestrzenia się na kwiaty i owoce uniemożliwiając zbiór. Występuje na pomidorach i ziemniakach.
- Szara pleśń – na owocach rozwija się szary, puszysty i pylącym nalot, kwiaty więdną, na liściach pojawiają się brązowe plamy a łodygi zasychają. Bardzo często atakuje truskawki, pomidory, róże.
- Monilioza – czyli brunatna zgnilizna drzew pestkowych, atakuje i poraża głównie owocowe drzewa w sadach. Występuje w zmumifikowanych lub gnijących owocach na ziemi, ale także w ranach roślin. Rozpoczyna się porażeniem kwiatów, wskutek czego gwałtownie brunatnieją i zamierają, co prowadzi do zamierania całych gałęzi i owoców, które miękną i gniją.
- Rdza – widoczne są okrągłe pomarańczowe plamy na liściach z wypustkami na odwrocie. Choroba ta występuje na różach, ostrokrzewach, pelargonii, ale także na ziemniakach czy fasoli.
- Czarna plamistość róży – można ją rozpoznać na liściach poprzez charakterystyczne czarne plamy z żółtą otoczką. Liście w końcu opadają. Jest to bardzo częsta choroba występująca u róż.
- Sucha zgnilizna wierzchołkowa – pojawia się na wierzchołkach owoców, pod postacią czarnej plamy, która stopniowo się rozprzestrzenia.